• Życie codzienne na dawnych ziemiach pruskich. Kuchnia dawnych ziem pruskich - tradycja i nowoczesność

Brak towaru
19.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 7.99
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Austria 36
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 0 szt.
ISBN 83-60839-52-2
Zostaw telefon

Redakcja: Tomasz Chrzanowski

Rok wydania: 2011

Ilość stron: 180

Oprawa: miękka

Format: 14,5 cm x 21,0 cm

 

"W Archiwum Państwowym w Królewcu, wśród dokumentów dotyczących historii zakonu krzyżackiego na tych terenach (niedatowane dokumenty pochodzące z Archiwum Zakonu Krzyżackiego), przechowywany był zbiór przepisów kulinarnych w języku niemieckim. Jest to dwanaście stron rękopisu, zachowanego w bardzo złym stanie, zawierającego 34 receptury kulinarne. Biorąc pod uwagę fakt, iż prezentowany zbiór jest datowany na drugą połowę XV w. można przypuszczać, że był używany na zamku w Malborku, a następnie w Królewcu, z pewnością, że jest jednym z najstarszych źródeł tego typu dla dawnych ziem pruskich [...]"

(fragment z rozdziału M. Spychaj - Kura na czarno i biały kołacz - krzyżacka książka kucharska z XV wieku?, str. 60)

Spis treści:

Wstęp  /5

Stanisław Achremczyk - Kuchnia Warmii i Mazur  /7

Elżbieta Kaczyńska - Kuchnia regionalna: tradycje i zmiany. Przyczynek do procesu „glokalizacji"  /31

Magdalena Spychaj - Kura na czarno i biały kołacz - krzyżacka książka kucharska z XV wieku?  /59

Danuta Bogdan - Połowy i spożycie ryb na Warmii w XVI-XVIII wieku  /66

Marta Sikorska - Pozłacany piernik i kandyzowany imbir, czyli średniowieczny i nowożytny smak słodyczy  /83

Andrzej Klonder - Ulubione piwa Koroniarzy i Prusaków w XVI~XVII wieku  /91

Adam Płoski - Lokalna produkcja piw na Warmii i Mazurach w XIX i XX wieku  /99

Maria Wroniszewska - Wiejska kuchnia na Warmii i Mazurach jako przestrzeń kulturowa (przełom XIX i XX wieku)  /123

Janusz Hochleitner - Kuchnia świąteczna na Warmii  /132

Tomasz Chrzanowski - Nie tylko o czerninie - kuchnia wschodniopruska pierwszej połowy XX wieku w świetle królewieckiej książki kucharskiej  /149

Ryszard Tomkiewicz - Wielokulturowość kuchni na Warmii i Mazurach po 1945 roku - specyfika i odrębność  /161

Wiesława Chodkowska - Monika Sabljak-Olędzka, Michał Poniewski, Adam Płoski, Gorzelnie w historii i kulturze Mazur Zachodnich  /176

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie