• Z Duchem Puszczy. Książka o podlaskim bimbrze

Symbol: 18777
42.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 11
Odbiór w punkcie Poczta Polska 10
In Post paczkomaty 11
Poczta Polska Pocztex 48 11
In Post kurier 12
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 13
Poczta Polska Pocztex 48 17
Dostępność Mała ilość
ISBN 9788377298084
Zostaw telefon

Autor: Andrzej Fiedoruk

Rok wydania: 2025

Liczba stron: 160

Okładka: zintegrowana

Format: 16,5 cm x 23,5 cm

Nieoficjalny środek płatniczy, wyraz buntu przeciw władzy, owoc rzemieślniczej pasji, źródło utrzymania, regionalny rarytas, mętny znieczulacz… To wszystko – a także dużo, dużo więcej – można powiedzieć o bimbrze, niezbywalnym elemencie społecznego pejzażu, który od wieków, jako towar równie mocno zakazany, co pożądany, skapuje do butelek, garnców i beczułek w kuchniach, piwnicach, chatkach i leśnych ostępach. Książka Z Duchem Puszczy Andrzeja Fiedoruka, znawcy historii kulinariów, smakosza, rodowitego Podlasianina, zaprasza nas w podróż po świecie drożdży, cukru, enzymów, zacierów, nalewów, rurek i miednic. Oprócz historii pędzenia samogonu czeka tu na nas ogrom szczegółowych porad i rozmaitych receptur, a także opowieści bimbrownika, który przemierza podlaską puszczę w poszukiwaniu jej smakowitego ducha. Warto do niego dołączyć!

(opis wydawcy)

Spis treści:

O tempora, o mores! - czyli zamiast wstępu  /11

Wprowadzenie. Opowieść podlaskiego samogońszczyka /12

I. Bomber, samogon - historia i obyczaje /15

Etymologiczne potyczki /16

Początki /27

Propinacja /19

  • Opowieść pradziada pierwszego samogońszczyka III RP /21

Wojenny bimber  /24

Polski Monopol Spirytusowy i konkurencyjny Verain /25

II wojna światowa  /28

Pijany chochoł czasów PRL-u  /29

  • Opowieść podlaskiego samogońszczyka. Bimbrownicza logistyka  /30
  • Opowieść podlaskiego samogońszczyka. Bimbrownicze wpadki  /33

Alkoholowe rarytasy towarzysza Wiesława /36

Czasy Gierka  /37

  • List do bimbrownika od syna z Australii /38

Bimber pustynny i daktylowy  /42

Stan wojenny - za dziesięć minut trzynasta /45

Czasy współczesne /45

  • Opowieść bimbrownika /46

II. Pędzimy bimber?  /51

Regulacje prawne /52

Sankcje i kary  /53

  • Opowieść bimbrownika /54

Historia destylacji /57

Bimbrowniczy warsztat  /61

  • Opowieść bimbrownika. Wizyta w mikrodestylarni  /67

Drożdże, enzymy, fermentacja  /69

  • Drożdze  /69
  • Enzymy  /70
  • Fermentacja alkoholowa /71
  • Zacier /73

Destylaty czyste do wódek  /74

  • Cukier i drożdze  
  • Zboża  
  • Zwykły zacier cukrowy 
  • Zacier na spirytus z cukru i dziurawca
  • Szybki zacier cukrowy
  • Szybki zacier z grochem
  • Szybki zacier na chlebie i ziemniakach
  • Zacier na koncentracie pomidorowym
  • Zacier koprowo-porzeczkowy
  • Zacier pszeniczny
  • Zacier ziemniaczany
  • Zacier ziemniaczany ze słodem
  • Zacier ziemniaczany z owsem

Destylacja /78

Przepisy na wódki wytrawne /80

  • Anyżowa cara Piotra I
  • Anyżówka z koprem
  • Anyżowa ekstra
  • Anyżówka wytrawna
  • Anyżówka korzenna
  • Wiśniówka składana
  • Wiśniówka korzenna
  • Goździkówka wytrawna
  • Arcydzięgielówka
  • Wódka korzenna
  • Wódka jaśminówka
  • Wódka żołądkowa
  •  Wódka cynamonowa 
  • Cynamonówka korzenna
  • Cynamonówka piernikowa
  • Kardamonówka wytrawna
  • Kminkówka
  • Kminkówka jak alasz
  • Kminkówka zioła
  • Piołunówka
  • Pomarańczówka
  • Pomarańczówka korzenna
  • Pomarańczówka korzenna z orzeszkami
  • Cytrynówka
  • Cytrynówka Fiołkowa
  • Cytrynwka korzenna
  • Cytrynówka eksta
  • Brzoskwiniówka
  • Brzoskwiniówka w piecu chlebowym
  • Wódka z cukru
  • Wódka z ryżu - wyśmienita
  • Wódka różana
  • Wódka różana fermentowana
  • Wódka ziołowa składana
  • Ziołowa korzenna
  • Ziołowa wytrawna
  • Ziołowa eksta
  • Ziołowa miętowa
  • Wódka lawendowa
  • Wódka wawrzynowa
  • Wódka rozmarynowa
  •  Wódka herbaciana
  • Wódka rodzynkowa
  • Wódka malinowa
  • Wódka z chleba
  • Migdałówka z jarzębiny
  • Wódka krzepiąca
  • Wódka pieczona
  • Wódka moskiewska
  • Dawna moskiewska wódka
  • Wódka francuska
  • Wódka francuska na chlebie

Coś na ząb  /88

  • Aromatyczna słonina solona
  • Chleb domowy żytni na zakwasie
  • Smalczyk podlaski

Destylaty owocowe  /90

Wiśniak - Kirsch /92

Calvados - destylat jabłkowy  /92

  • Nastaw z jabłek /96

Gruszkówka współczesna /96

Zacier z gruszek /97

Śliwowica  98

  • Nastaw do śliwowicy  
  • Opowieść samogońszczyka. Pomiędzy podlaską a nowosądecką stroną mocy  

Jarzębiak /101

  • Zacier z jarzębiny 

Inne tradycyjne owocówki  /102

  • Z tarniny 
  • Z mirabelki
  • Z moreli i brzoskwiń
  • Z pigwy

Grappa /103

Bimber i brandy  /103

  • Zacier z winogron
  • Na suszu owocowym
  • Z soku owocowego
  • Z konfitur
  • Z miodu (jeżeli się nam scukruje)
  • Zacier z jałowca

Starka /104

Uzdatnianie destylatu /105

Przechowywanie bimbru /107

Zestawianie wóde, destylatów - kupażowanie /108

  • Spirytus - fundament nalewki
  • Owoce - esencja smaku i aromatu
  • Cukier - słodki balans
  • Woda - niewidzialny składnik
  • Miód - szlachetna nuta
  • Nalewy - finezj i nauka w służbie tradychu
  • Klarowanie - estetyka i czystość trunku
  • Zestawianie - harmonia smaków i aromatów 
  • Przechowywanie - cierpliwość nagrodzona smakiem
  • Inspiracje dla zaawansowanych wytwórców

Smakowy samogon /112

Receptury /114

  • Nalewka z czarnej porzeczki (smorodinówka)
  • Wiśniówka
  • Nalewka z kwiatów czarnego bzu
  • Orzechówka
  • Nalewka z arcydzięgla
  • Dereniówka

Bimber konowałów i znachorów /118

Nalewki - naturalne parafarmaceutyki  /120

  • Zasady tworzenia nalewek leczniczych

Receptury nalewek zdrowotnych i ich zastosowanie /122

  • Nalewka na kwiatach arniki górskiej
  • Nalewka głogowa
  • Nalewka z czarnego bzu
  • Nalewka z mniszka lekarskiego
  • Nalewka jarzębinowa
  • Nalewka na kwiatach nagietka
  • Nalewka melisowa
  • Nalewka kminkowa
  • Nalewka z cebuli
  • Nalewka na jemiole
  • Nalewka rumiankowa
  • Nalewka przeciwgrypowa
  • Nalewka oczyszczająco-regenerująca
  • Nalewka na zatrucia
  • Nalewka wzmacniająca
  • Nalewka czosnkowa

Starka, brandy, burbon, rum i inne klasyczne trunki bimbrowniczym sposobem czynione /128

  • Rum
  • Grappa
  • Starka
  • Burbon

Do wykwintnych trunków wykwintne zakąski /131

  • Fałszywe foie gras  /131
  • Francuskie śniadanko, czyli cielęca nerka a la Ritz  /131

III. Dawne przepisy na alkoholowe specjały  /133

Klassyczna praktyczna kuchnia wykwintnego smaku, nakład i druk S. Orgelbranda, 1859  /135

  • Pomarańczówka
  • Ratafija z czereński
  • Krambabuła
  • Ratafija jałowcowa
  • Wódka pestkowa
  • Ratafija z orzechów
  • Likier poziomkowy
  • Likier cytrynowy
  • Likier portugalski
  • Esencja piołunowa
  • Maraschino różnowe
  • Curasao
  • Yespetro (włoska wódka)
  • Likier kawowy
  • Likwor z kwiatu pomarańczowego

Wincenta Zawadzka, Kucharka litewska, Wilno 1874  /137

  • Białoruski sposób robienia wodzianki z różnych jagód i owoców
  • Nalewka wiśniowa
  • Nalewka agrestowa

Marja Disslowa, Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa, Poznań 1931  /138

  • Wódka herbatówka
  • Wódka jałowcówka
  • Jarzębiak
  • Wódka kawówka
  • Kminkówka (alasz)
  • Krupnik korzenny
  • Miodówka żołądkowa
  • Wódka pomarańczówka z korzeniami
  • Owocówka
  • Ratafia
  • Nalewka wiśniowa i wiśniak
  • Likier angielski
  • Likier z kwiatu lipowego, pieprzowej mięty lub piołunu
  • Likier orzechowy
  • Likier Persico
  • Rum

Maria Ochorowicz-Monatowa, Uniwersalna książka kucharska z ilustracjami i kolorowemi tablicami, Lwów-Warszawa 1830  /142

  • Lekkie nalewki do picoa szklaneczkami
  • Wódka cytrynowa lub pomarańczowa
  • Wódka gorzka piołunówka
  • Krupnik polski
  • Likier różany
  • Likier waniliowy
  • Likier z mandarynek
  • Likier angielski
  • Likier Persico
  • Likier malinoway lub wiśniowy 

Anna Ciundziewicka, Gospodyni litewska, Wilno 1873 /144

  • Zaprawy wódek
  • O koloryzowaniu wódek
  • Piołunówka
  • Jarzębinówka
  • Wódka kawowa
  • Cynamonówka
  • Pomarańczowa wódka gorzka
  • Malinówka
  • Angielka
  • Kardamonka
  • Kminkówka
  • Ajerówka
  • Goździkówka
  • Miętówka
  • Anyżówka
  • Cytrynówka
  • Wódka stara
  • O likierach. Ogólna informacja zaprawiania likierów
  • Likier różany
  • Likier waniliowy
  • Likier cytrynowy
  • Likier kawiany
  • Likier goździkowy
  • Likier malinowy
  • Likier poziomkowy
  • Ratafija wiśniowa
  • Zaprawa korzenna do ratafji
  • Ratafja malinowa
  • Ratafja porzeczkowa
  • Nalewka dla dam, czyli likier nalewkowy
  • Nalewka doskonała
  • Nalewka wiśniowa doskonała
  • Nalewki wyrażane
  • Wódkę starą w kilka lat zrobić
  • Sposób robienia wódki starej w trzy lata
  • Jarzębinówka - wódka zdrowa bardzo dla hemoroidalnych

Zakończenie - bimber ponowoczesny  /154

Bibliografia /158

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie