- Kategorie
-
Z Duchem Puszczy. Książka o podlaskim bimbrze


Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność |
Mała ilość
|
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788377298084 |
EAN | 9788377298084 |
Zostaw telefon |
Autor: Andrzej Fiedoruk
Rok wydania: 2025
Liczba stron: 160
Okładka: zintegrowana
Format: 16,5 cm x 23,5 cm
Nieoficjalny środek płatniczy, wyraz buntu przeciw władzy, owoc rzemieślniczej pasji, źródło utrzymania, regionalny rarytas, mętny znieczulacz… To wszystko – a także dużo, dużo więcej – można powiedzieć o bimbrze, niezbywalnym elemencie społecznego pejzażu, który od wieków, jako towar równie mocno zakazany, co pożądany, skapuje do butelek, garnców i beczułek w kuchniach, piwnicach, chatkach i leśnych ostępach. Książka Z Duchem Puszczy Andrzeja Fiedoruka, znawcy historii kulinariów, smakosza, rodowitego Podlasianina, zaprasza nas w podróż po świecie drożdży, cukru, enzymów, zacierów, nalewów, rurek i miednic. Oprócz historii pędzenia samogonu czeka tu na nas ogrom szczegółowych porad i rozmaitych receptur, a także opowieści bimbrownika, który przemierza podlaską puszczę w poszukiwaniu jej smakowitego ducha. Warto do niego dołączyć!
(opis wydawcy)
Spis treści:
O tempora, o mores! - czyli zamiast wstępu /11
Wprowadzenie. Opowieść podlaskiego samogońszczyka /12
I. Bomber, samogon - historia i obyczaje /15
Etymologiczne potyczki /16
Początki /27
Propinacja /19
- Opowieść pradziada pierwszego samogońszczyka III RP /21
Wojenny bimber /24
Polski Monopol Spirytusowy i konkurencyjny Verain /25
II wojna światowa /28
Pijany chochoł czasów PRL-u /29
- Opowieść podlaskiego samogońszczyka. Bimbrownicza logistyka /30
- Opowieść podlaskiego samogońszczyka. Bimbrownicze wpadki /33
Alkoholowe rarytasy towarzysza Wiesława /36
Czasy Gierka /37
- List do bimbrownika od syna z Australii /38
Bimber pustynny i daktylowy /42
Stan wojenny - za dziesięć minut trzynasta /45
Czasy współczesne /45
- Opowieść bimbrownika /46
II. Pędzimy bimber? /51
Regulacje prawne /52
Sankcje i kary /53
- Opowieść bimbrownika /54
Historia destylacji /57
Bimbrowniczy warsztat /61
- Opowieść bimbrownika. Wizyta w mikrodestylarni /67
Drożdże, enzymy, fermentacja /69
- Drożdze /69
- Enzymy /70
- Fermentacja alkoholowa /71
- Zacier /73
Destylaty czyste do wódek /74
- Cukier i drożdze
- Zboża
- Zwykły zacier cukrowy
- Zacier na spirytus z cukru i dziurawca
- Szybki zacier cukrowy
- Szybki zacier z grochem
- Szybki zacier na chlebie i ziemniakach
- Zacier na koncentracie pomidorowym
- Zacier koprowo-porzeczkowy
- Zacier pszeniczny
- Zacier ziemniaczany
- Zacier ziemniaczany ze słodem
- Zacier ziemniaczany z owsem
Destylacja /78
Przepisy na wódki wytrawne /80
- Anyżowa cara Piotra I
- Anyżówka z koprem
- Anyżowa ekstra
- Anyżówka wytrawna
- Anyżówka korzenna
- Wiśniówka składana
- Wiśniówka korzenna
- Goździkówka wytrawna
- Arcydzięgielówka
- Wódka korzenna
- Wódka jaśminówka
- Wódka żołądkowa
- Wódka cynamonowa
- Cynamonówka korzenna
- Cynamonówka piernikowa
- Kardamonówka wytrawna
- Kminkówka
- Kminkówka jak alasz
- Kminkówka zioła
- Piołunówka
- Pomarańczówka
- Pomarańczówka korzenna
- Pomarańczówka korzenna z orzeszkami
- Cytrynówka
- Cytrynówka Fiołkowa
- Cytrynwka korzenna
- Cytrynówka eksta
- Brzoskwiniówka
- Brzoskwiniówka w piecu chlebowym
- Wódka z cukru
- Wódka z ryżu - wyśmienita
- Wódka różana
- Wódka różana fermentowana
- Wódka ziołowa składana
- Ziołowa korzenna
- Ziołowa wytrawna
- Ziołowa eksta
- Ziołowa miętowa
- Wódka lawendowa
- Wódka wawrzynowa
- Wódka rozmarynowa
- Wódka herbaciana
- Wódka rodzynkowa
- Wódka malinowa
- Wódka z chleba
- Migdałówka z jarzębiny
- Wódka krzepiąca
- Wódka pieczona
- Wódka moskiewska
- Dawna moskiewska wódka
- Wódka francuska
- Wódka francuska na chlebie
Coś na ząb /88
- Aromatyczna słonina solona
- Chleb domowy żytni na zakwasie
- Smalczyk podlaski
Destylaty owocowe /90
Wiśniak - Kirsch /92
Calvados - destylat jabłkowy /92
- Nastaw z jabłek /96
Gruszkówka współczesna /96
Zacier z gruszek /97
Śliwowica 98
- Nastaw do śliwowicy
- Opowieść samogońszczyka. Pomiędzy podlaską a nowosądecką stroną mocy
Jarzębiak /101
- Zacier z jarzębiny
Inne tradycyjne owocówki /102
- Z tarniny
- Z mirabelki
- Z moreli i brzoskwiń
- Z pigwy
Grappa /103
Bimber i brandy /103
- Zacier z winogron
- Na suszu owocowym
- Z soku owocowego
- Z konfitur
- Z miodu (jeżeli się nam scukruje)
- Zacier z jałowca
Starka /104
Uzdatnianie destylatu /105
Przechowywanie bimbru /107
Zestawianie wóde, destylatów - kupażowanie /108
- Spirytus - fundament nalewki
- Owoce - esencja smaku i aromatu
- Cukier - słodki balans
- Woda - niewidzialny składnik
- Miód - szlachetna nuta
- Nalewy - finezj i nauka w służbie tradychu
- Klarowanie - estetyka i czystość trunku
- Zestawianie - harmonia smaków i aromatów
- Przechowywanie - cierpliwość nagrodzona smakiem
- Inspiracje dla zaawansowanych wytwórców
Smakowy samogon /112
Receptury /114
- Nalewka z czarnej porzeczki (smorodinówka)
- Wiśniówka
- Nalewka z kwiatów czarnego bzu
- Orzechówka
- Nalewka z arcydzięgla
- Dereniówka
Bimber konowałów i znachorów /118
Nalewki - naturalne parafarmaceutyki /120
- Zasady tworzenia nalewek leczniczych
Receptury nalewek zdrowotnych i ich zastosowanie /122
- Nalewka na kwiatach arniki górskiej
- Nalewka głogowa
- Nalewka z czarnego bzu
- Nalewka z mniszka lekarskiego
- Nalewka jarzębinowa
- Nalewka na kwiatach nagietka
- Nalewka melisowa
- Nalewka kminkowa
- Nalewka z cebuli
- Nalewka na jemiole
- Nalewka rumiankowa
- Nalewka przeciwgrypowa
- Nalewka oczyszczająco-regenerująca
- Nalewka na zatrucia
- Nalewka wzmacniająca
- Nalewka czosnkowa
Starka, brandy, burbon, rum i inne klasyczne trunki bimbrowniczym sposobem czynione /128
- Rum
- Grappa
- Starka
- Burbon
Do wykwintnych trunków wykwintne zakąski /131
- Fałszywe foie gras /131
- Francuskie śniadanko, czyli cielęca nerka a la Ritz /131
III. Dawne przepisy na alkoholowe specjały /133
Klassyczna praktyczna kuchnia wykwintnego smaku, nakład i druk S. Orgelbranda, 1859 /135
- Pomarańczówka
- Ratafija z czereński
- Krambabuła
- Ratafija jałowcowa
- Wódka pestkowa
- Ratafija z orzechów
- Likier poziomkowy
- Likier cytrynowy
- Likier portugalski
- Esencja piołunowa
- Maraschino różnowe
- Curasao
- Yespetro (włoska wódka)
- Likier kawowy
- Likwor z kwiatu pomarańczowego
Wincenta Zawadzka, Kucharka litewska, Wilno 1874 /137
- Białoruski sposób robienia wodzianki z różnych jagód i owoców
- Nalewka wiśniowa
- Nalewka agrestowa
Marja Disslowa, Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa, Poznań 1931 /138
- Wódka herbatówka
- Wódka jałowcówka
- Jarzębiak
- Wódka kawówka
- Kminkówka (alasz)
- Krupnik korzenny
- Miodówka żołądkowa
- Wódka pomarańczówka z korzeniami
- Owocówka
- Ratafia
- Nalewka wiśniowa i wiśniak
- Likier angielski
- Likier z kwiatu lipowego, pieprzowej mięty lub piołunu
- Likier orzechowy
- Likier Persico
- Rum
Maria Ochorowicz-Monatowa, Uniwersalna książka kucharska z ilustracjami i kolorowemi tablicami, Lwów-Warszawa 1830 /142
- Lekkie nalewki do picoa szklaneczkami
- Wódka cytrynowa lub pomarańczowa
- Wódka gorzka piołunówka
- Krupnik polski
- Likier różany
- Likier waniliowy
- Likier z mandarynek
- Likier angielski
- Likier Persico
- Likier malinoway lub wiśniowy
Anna Ciundziewicka, Gospodyni litewska, Wilno 1873 /144
- Zaprawy wódek
- O koloryzowaniu wódek
- Piołunówka
- Jarzębinówka
- Wódka kawowa
- Cynamonówka
- Pomarańczowa wódka gorzka
- Malinówka
- Angielka
- Kardamonka
- Kminkówka
- Ajerówka
- Goździkówka
- Miętówka
- Anyżówka
- Cytrynówka
- Wódka stara
- O likierach. Ogólna informacja zaprawiania likierów
- Likier różany
- Likier waniliowy
- Likier cytrynowy
- Likier kawiany
- Likier goździkowy
- Likier malinowy
- Likier poziomkowy
- Ratafija wiśniowa
- Zaprawa korzenna do ratafji
- Ratafja malinowa
- Ratafja porzeczkowa
- Nalewka dla dam, czyli likier nalewkowy
- Nalewka doskonała
- Nalewka wiśniowa doskonała
- Nalewki wyrażane
- Wódkę starą w kilka lat zrobić
- Sposób robienia wódki starej w trzy lata
- Jarzębinówka - wódka zdrowa bardzo dla hemoroidalnych
Zakończenie - bimber ponowoczesny /154
Bibliografia /158