• Smak i tożsamość. Polska i niemiecka literatura kulinarna w XVII wieku

Brak towaru
45.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24h
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 6.5
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 0 szt.
ISBN 9788366104143
Zostaw telefon

Autor: Marta Sikorska

Rok wydania: 2019

Liczba stron: 304

Okładka: twarda

Format: 17 cm x 23 cm

Seria: Silva Rerum

 

Niemieckie książki kucharskie mogą nam wiele opowiedzieć o kuchni polskiej. Autorka pisze o niemieckiej modzie na potrawy "po polsku" oraz analizuje związki między tekstami niemieckimi i polskimi. Kucharze niemieccy, podobnie jak ich polscy koledzy, musieli zmierzyć się z ekspansją kuchni francuskiej, mieli do dyspozycji podobne produkty i pasjonowały ich te same kulinarne problemy. Dzięki pracy Marty Sikorskiej odkrywamy też kuchnię staropolską...
(Dr hab. Jarosław Dumanowski
profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu)

Spis treści:

Wstęp /9

Problematyka badawcza /11
Książka kucharska /15
Kultowa historia jedzenia /16

Rozdział I
Kucharz i kucharka. Autorzy i ich dzieła /23

Rewolucja Gutenberga /26

Nowe książki i stare wzorce smaku /44

"Frantzosische Koch" /59

Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego /80

Doskonały kuchmistrz, idealna kucharka /85

Podsumowanie /91

Rozdział II
Ramy dyskursu /93

Strona tytułowa /95

Dedykacja /100

Przedmowa/Wstęp /105

Układ treści kulinarnych /110

Spis treści i indeks /114

Przepis /116

Dodatki /122

Podsumowanie /130

Rozdział III
Ekspresja przez jedzenie /133

Status /136

Dietetyka /156

Post /171

Podsumowanie /188

Rozdział IV
Estetyka smaku /193

Wzorce smaku i ich ewolucja /196

Nowe produkty kuchni elitarnej /201

Techniki kulinarne La Varenne'a /204

Dyskurs o smaku /206

Potage i fricassee. Nowa terminologia kulinarna /210

Delikatny, świeży i "własny" /218

Idea delikatnego smaku w Compendium ferculorum /221

Podsumowanie /227

Rozdział V
Polski i niemiecki /229

Przypadek Stanisława Prasmofsky'ego /231

Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów /241

Auf polnische Art. Obraz kuchni polskiej w niemieckiej literaturze kulinarnej /248

Zakończenie /263

Spis tabel /273

Bibliografia /275

Aneks /285

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie