• Platery warszawskie w latach 1822-1914. Asortyment, odbiorca i obyczaj

Brak towaru
105.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 7.99
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Austria 36
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 0 szt.
ISBN 9788363580575
Zostaw telefon

Autor: Joanna Paprocka-Gajek

Rok wydania: 2015

Liczba stron: 375

Okładka: twarda

Format: 16,00 cm x 22,5 cm

Książka Joanny Paprockiej-Gajek poświęcona jest produkcji platerów w Warszawie na przestrzeni stulecia, począwszy od powstania pierwszego zakładu platerniczego po wybuch I wojny światowej. Obok omówienia historii większych i mniejszych warszawskich firm platerniczych zamieszczono w niej rysunki wielu niepublikowanych dotąd znaków stosowanych przez wytwórców, które umożliwiają określenie producenta oraz uściślenie datowania wyrobów. W kolejnych, bogato ilustrowanych rozdziałach analizie poddano asortyment platerowanej zastawy stołowej na tle XIX-wiecznych wzorców obyczajowych oraz jej odbiorców. Publikacji towarzyszy płyta CD przedstawiająca 28 oryginalnych katalogów i cenników warszawskich firm platerniczych. Wydawnictwa te pochodzą ze zbiorów Muzeum Okręgowego w Koninie i Muzeum Historycznego m.st. Warszawy, BN w Warszawie, KOBiDZ oraz od kolekcjonerów prywatnych. Dla miłośników przedmiotów użytkowych, którzy są zainteresowani jedynie ofertą XIX-wiecznych producentów, płyta z prezentacją jest dostępna również osobno.

Spis treści: 

Wstęp /6

1. Wzorce obyczajowe przy stole i ich przemiany. Posługiwanie się elementami zastawy stołowej /21

- Kształtowanie się wzorców obyczajowych /22

- Zasady nakrycia stołu, wzory i typy stołów, liczba posiłków, menu /29

- Liczba posiłków /34

- Menu /42

- Elementy zastawy stołowej i ich zastosowanie /48

- Sztućce /48

- Naczynia do dekoracji stołów, do dań podstawowych i przystawek /56

- Zestawy naczyń i akcesoria do kawy, herbaty oraz innych napojów /70

2. Rys historyczny rozwoju warszawskiego przemysłu platerniczego. Przegląd firm i zakładów /79

- Wytwarzanie wyrobów platerniczych /80

- Zarys historii rozwoju przemysłu platerniczego w Warszawie w XIX wieku i na początku XX wieku /83

- Formy graficzne znaków /92

- Przegląd firm platerniczych powstałych do  1855 roku /96

- Przegląd firm i zakładów powstałych w latach 1856-1914 /130

3. Asortyment wyrobów, wzory, nazewnictwo, cechy stylowe /155

- Sztućce /156

- Naczynia do dekoracji stołu, do dań podstawowych i przystawek /178

- Zestawy naczyń i akcesoria do kawy i herbaty oraz innych napojów /247

- Czyszczenie zastawy platerowej i srebrnej w warunkach domowych. Renowacja w firmach platerniczych  /298

4. Czas i miejsce pojawiania się zastawy stołowej i jej użytkowanie w wybranych warstwach społecznych w latach 1815-1914 /307

- Sztućce /314

- Naczynia do dekoracji stołu, do dań podstawowych i przystawek /324

- Zestawy naczyń i akcesoria do kawy i herbaty oraz innych napojów /340

Podsumowanie /346

Tabela znaków /350

Spis ilustracji /362

Bibliografia /366

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie