- 
      Koszyk jest pusty
 - 
      x
 
					
					- 
      Koszyk jest pusty
 - 
      x
 
- Kategorie
 
- 
              
Mennonici. Życie codzienne od kuchni
 
                
              | Wpisz swój e-mail | 
| Wysyłka w ciągu | 24 godziny | 
| Cena przesyłki | 11 | 
| Dostępność | 
            
                
                  Brak towaru
                
                 | 
        
| Kod kreskowy | |
| ISBN | 978-83-63580-37-7 | 
| EAN | 9788363580377 | 
| Zostaw telefon | 
Autor: Wojciech Marchlewski
Rok wydania: 2014
Liczba stron: 186
Okładka: twarda
Format: 17,0 cm x 23,0 cm
Mennonici zwani inaczej olędrami przybyli do Rzeczypospolitej w końcu XVI w. i osiedlili się w Dolinie Dolnej Wisły. Od miejscowych odróżniali się sposobem życia; ich ubiór, pieśni, kształt i wystrój domów były wyjątkowe nawet w ówczesnej wielokulturowej Rzeczypospolitej. Nie inaczej rzecz się miała z kuchnią: prostą, chłopską, bazującą na lokalnych produktach i posiadającą znamiona wielu kultur - w tym polskiej. Liczne przepisy kulinarne zebrane w książce w ciekawy sposób przedstawiają źródła i migracje tradycji kulinarnej zakorzenionej w XVI w. na podmokłych terenach Rzeczypospolitej.
Spis treści:
Wstęp: W stronę mennonitów /9
W poszukiwaniu Ziemi Obiecanej /15
Bóg i wspólnota /37
Ziemia /49
Dom /61
Zakończenie: Zmiany /73
PRZEPISY /85
Chleb /85
- Chleb komunijny (Rosja) /85
 - Chleb komunijny (Pensylwania) /85
 - Chleb z żołędzi /87
 - Domowy zaczyn do pieczenia chleba /87
 - Zwieback /87
 
Zimne dania /88
- Jajka różowe /88
 - Śledzie po holendersku /88
 
Domowe wędliny /89
- Letnia kiełbasa /89
 - Wątrobianka /89
 
Zupy / 90
- Barszcz /90
 - Brazylijska zupa pomidorowa /90
 - Kapuśniak czerwony /90
 - Kapuśniak z kiełbasą /91
 - Kapuśniak z łazankami /91
 - Zielona zupa /91
 - Zupa kartoflana /92
 - Zupa marchewkowa /92
 - Zupa rybna /92
 - Zupa szczawiowa 92
 - Zupa z gołębi /94
 - Zupa z gruszek /95
 - Zupa z pasternaki /95
 - Zupa z płuc cielęcych /95
 - Zupa żniwiarza /95
 
Dania z mięsem /96
- Garnek mięsa /96
 - Gęś pieczona /96
 - Gołąbki (nadziewana kapusta) /96
 - Klopsy /99
 - Kurczak z makaronem /99
 - Przegryzka /99
 - Siekańce /100
 - Szynka z zacierkami /100
 - Wołowina marynowana na słodko-kwaśno /100
 - Wołowina siekana /101
 - Wołowina z kartoflami /101
 - Żeberka w kapuście /102
 - Żeberka z burakami /102
 - Żeberka z pasternakiem /102
 
Dania z mąki i kartofli /104
- Kartofle z kluskami /104
 - Kartofle z polewą /104
 - Knedle kartoflane /104
 - Pierożki /105
 - Placki kartoflane /105
 - Wareniki /105
 
Dodatki /106
- Domowy makaron /106
 - Kasza manna /106
 - Lebioda /106
 - Opiekany pasternak /106
 - Sos do mięs 106
 - Zacierki /108
 
Desery /108
- Ciasteczka maślane /108
 - Ciasteczka z anyżem /108
 - Ciasto kremowe /109
 - Ciasto rodzynkowe /109
 - Ciasto weselne /109
 - Katrinchen (katarzynki) /110
 - Mleczne ciasto /110
 - Naleśnik /110
 - Pudding /110
 - Strucla z jabłkami /111
 
Domowe przetwory /113
- Buraki marynowane /113
 - Kawa z żołędzi /113
 - Kiszona kapusta /113
 - Kwaszone arbuzy /113
 - Masło jabłkowe /114
 - Melasa /114
 - Mus ze śliwek /114
 - Ocet //115