• Mennonici. Życie codzienne od kuchni

Brak towaru
25.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 7.99
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Austria 36
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 0 szt.
ISBN 978-83-63580-37-7
Zostaw telefon

Autor: Wojciech Marchlewski

Rok wydania: 2014

Liczba stron: 186

Okładka: twarda

Format: 17,0 cm x 23,0 cm

 

Mennonici zwani inaczej olędrami przybyli do Rzeczypospolitej w końcu XVI w. i osiedlili się w Dolinie Dolnej Wisły. Od miejscowych odróżniali się sposobem życia; ich ubiór, pieśni, kształt i wystrój domów były wyjątkowe nawet w ówczesnej wielokulturowej Rzeczypospolitej. Nie inaczej rzecz się miała z kuchnią: prostą, chłopską, bazującą na lokalnych produktach i posiadającą znamiona wielu kultur - w tym polskiej. Liczne przepisy kulinarne zebrane w książce w ciekawy sposób przedstawiają źródła i migracje tradycji kulinarnej zakorzenionej w XVI w. na podmokłych terenach Rzeczypospolitej.

Spis treści:

Wstęp: W stronę mennonitów /9

W poszukiwaniu Ziemi Obiecanej  /15

Bóg i wspólnota  /37

Ziemia  /49

Dom  /61

Zakończenie: Zmiany  /73

PRZEPISY  /85

Chleb  /85

  • Chleb komunijny (Rosja)  /85
  • Chleb komunijny (Pensylwania)  /85
  • Chleb z żołędzi  /87
  • Domowy zaczyn do pieczenia chleba  /87
  • Zwieback  /87

Zimne dania  /88

  • Jajka różowe  /88
  • Śledzie po holendersku  /88

Domowe wędliny   /89

  • Letnia kiełbasa /89
  • Wątrobianka  /89

Zupy  / 90

  • Barszcz  /90
  • Brazylijska zupa pomidorowa  /90
  • Kapuśniak czerwony  /90
  • Kapuśniak z kiełbasą  /91
  • Kapuśniak z łazankami  /91
  • Zielona zupa  /91
  • Zupa kartoflana  /92
  • Zupa marchewkowa  /92
  • Zupa rybna  /92
  • Zupa szczawiowa 92
  • Zupa z gołębi  /94
  • Zupa z gruszek  /95
  • Zupa z pasternaki  /95
  • Zupa z płuc cielęcych  /95
  • Zupa żniwiarza  /95

Dania z mięsem  /96

  • Garnek mięsa  /96
  • Gęś pieczona  /96
  • Gołąbki (nadziewana kapusta)  /96
  • Klopsy  /99
  • Kurczak z makaronem  /99
  • Przegryzka  /99
  • Siekańce  /100
  • Szynka z zacierkami  /100
  • Wołowina marynowana na słodko-kwaśno  /100
  • Wołowina siekana  /101
  • Wołowina z kartoflami  /101
  • Żeberka w kapuście  /102
  • Żeberka z burakami  /102
  • Żeberka z pasternakiem  /102

Dania z mąki i kartofli  /104

  • Kartofle z kluskami  /104
  • Kartofle z polewą  /104
  • Knedle kartoflane  /104
  • Pierożki  /105
  • Placki kartoflane  /105
  • Wareniki  /105

Dodatki  /106

  • Domowy makaron  /106
  • Kasza manna  /106
  • Lebioda  /106
  • Opiekany pasternak  /106
  • Sos do mięs  106
  • Zacierki  /108

Desery  /108

  • Ciasteczka maślane  /108
  • Ciasteczka z anyżem  /108
  • Ciasto kremowe  /109
  • Ciasto rodzynkowe  /109
  • Ciasto weselne  /109
  • Katrinchen (katarzynki)  /110
  • Mleczne ciasto  /110
  • Naleśnik  /110
  • Pudding  /110
  • Strucla z jabłkami  /111

Domowe przetwory  /113

  • Buraki marynowane  /113
  • Kawa z żołędzi  /113
  • Kiszona kapusta  /113
  • Kwaszone arbuzy  /113
  • Masło jabłkowe  /114
  • Melasa  /114
  • Mus ze śliwek  /114
  • Ocet //115
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie