• Kultura stołu rodzin górnośląskich. Historia i współczesność

69.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 11
Odbiór w punkcie Poczta Polska 10
In Post paczkomaty 11
Poczta Polska Pocztex 48 11
In Post kurier 12
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 13
Poczta Polska Pocztex 48 17
Dostępność Mała ilość
ISBN 9788374318150
Zostaw telefon

Autorka: Anna Chmiel-Golak

Rok wydania: 2025

Liczba stron: 376

Okładka: miękka 

Format: 16,5 cm x 23,5 cm

Zawarte w tekście informacje, odnoszące się do dawnych i współczesnych zwyczajów związanych z tzw. „kulturą stołu”, poszerzą bezsprzecznie stan wiedzy w tym bardzo ciekawym i zarazem niezbyt często podejmowanym obszarze badań.

- z recenzji dr. hab. Jacka Kulbaki, prof. APS

Praca dr Anny Chmiel-Golak pokazuje wiele interesujących aspektów związanych z „kulturą stołu” na Górnym Śląsku. Myślę, że może też być pewnym wzorem dla podobnych opracowań dotyczących innych regionów Polski, które mają podobną lub nieco odmienną specyfikę od Górnego Śląska

- z recenzji dr. hab. Piotra Gołdyna, prof. UK

(opis wydawcy)

Spis treści: 

Wstęp  /7

Rozdział 1. Specyfika regionu Górnego Śląśka /13

Historia regionu Górny Śląsk  /13

Rodzina górnośląska i jej regionalna specyfika  /30

Rozdział 2. Historia górnośląskiej kultury stołu  /49

Historia jedzenia i kultury stołu  /49

Górnośląska kultura stołu w XIX i XX-wiecznych źródłach  /67

  • Krytyka zewnętrzna i wewnętrzna źródeł  /67
  • Tradycyjne potrawy w dawnych rodzinach Górnego Śląska  /117
  • Kształtowanie umcviejęności przygotowywania dań kuchni śląskiej  /133
  • Przekazywanie wiedzy z zakresu podawania posiłków  /174
  • Utrwalanie tradycji i obyczajów związanych z zasiadaniem do stołu i spożywaniem posiłków  /186

Rozdział 3. Współczesna górnośląska kultura stołu  /201

Dziedzictwo kulinarne Górnego Śląska  /201

Kultura stołu we współczesnych rodzinach górnośląskich  /216

  • Kultura stołu doświadczana w rodzinach pochodzenia współczesnych Górnoślązaczek /216
  • Emocje współczesnych Górnoślązaczek związane z doświadczaniem kultury stołu w rodzinach pochodzenia  /280
  • Podtrzymywane, modyfikowane i odrzucane śląskie tradycje i obyczaje kultury stołu we współczesnych rodzinach górnośląskich  /289

Zakończenie  /353

Aneks. Słowniczek nazw i terminów śląskich  /361

Bibliografia  /369

Dane producenta

Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku
ul. Ciołkowskiego 1M, pok. 1049
15-245 Białystok
Poland

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie