• Kucharz doskonały pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem

Brak towaru
69.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 7.99
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Belgia 64.2
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 0 szt.
ISBN 978-83-63580-54-4
Zostaw telefon

Wydanie i opracowanie: Jarosław Dumanowski, współpraca Aleksandra Kleśta-Nawrocka

Rok wydania: 2012

Liczba stron: 368

Okładka: miękka ze skrzydełkami, zintegrowana

Format: 21,8 cm x 30,5 cm

Seria Monumenta Poloniae Culinaria, tom III

 

Opublikowany w 1783 roku Kucharz doskonały to druga wydana drukiem polska książka kucharska. Styl Wojciecha Wielądki i jego opis kuchni różni się bardzo od Compendium ferculorum, słynnego dzieła Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza rodu Lubomirskich i niedawno odkrytej Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów, spisanej w latach 80. XVII wieku przez anonimowego kucharza związanego z dworem Radziwiłłów.
Książka Wojciecha Wielądki to skrócone i uproszczone tłumaczenie francuskiej Cuisiniere bourgeoise (Kucharki mieszczańskiej). Piszący głównie dla czytelników szlacheckich Wielądko starał się ukryć ten fakt i oryginalny tytuł zastąpił świetnie brzmiącym Kucharzem doskonałym. Nowy tytuł docenił Adam Mickiewicz, który powołał się na to dzieło w Panu Tadeuszu. Wieszcz miał jednak na myśli przepis z wydanego sto lat wcześniej Compendium ferculorum...

Spis treści:

Słowo wstępne  /9

Kucharz doskonały Wojciecha Wincentego Wielądki  /11

A la francaise  /11

  • Kulinarna rewolucja  /11
  • Kuchnia oświecenia   /15

Kucharka mieszczańska  /23

  • Tajemeiczy autor  /23
  • Kulinarny bestseller  /25

"Chudy literat"  /29

  • Wojciech Wincenty Wielądko  /29
  • Twórczość Wojciecha Wincentego Wielądki  /33

Kucharz niedoskonały  /41

  • Dwóch "Kucharzy doskonałych"  /41
  • Polska wersja Cuisiniere bourgeosie"  /43
  • Podstawa wydania  /49

W. WIELĄDKO, KUCHARZ DOSKONAŁY POŻYTECZNY DLA ZATRUDIAJĄCYCH SIĘ GOSPODARSTWEM  /53

Słownik kuchenny i spiżarniany  /287

Słownik  /303

Miary i wagi  /343

Indeks  /345

Spis ilustracji  /363

Tablica transliteracji i transkrypcji języka jidysz  /254

Wykaz skrótów  /255

Bibliografia  /258

Indeks  /266

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie