• Indianie Górnej Missouri i ich kukurydza

Symbol: 15517
55.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 7.99
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Austria 36
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 1 szt.
ISBN 9788395052873
Zostaw telefon

Autorzy: George F. Will i George E. Hyde

Rok wydania: 2023

Liczba stron: 221

Okładka: miękka

Format: 14,8 cm x 21,0 cm

Seria: Książki Lisów

 

Kukurydza zajmowała ważne miejsce w życiu wielu rdzennych społeczności, które żyły wzdłuż rzeki Górnej Missouri. W tej przełomowej książce George F. Will i George E. Hyde przedstawiają czytelnikom około pięćdziesięciu odmian rodzimej kukurydzy odkrytych w dolinie Missouri. Co równie ważne, przedstawiają niezbędny przegląd indiańskich technik rolniczych, w tym metod zbierania i przechowywania plonów, przygotowywania kukurydzy do spożycia oraz roli tej rośliny w handlu między plemionami i między Indianami a białymi. Kukurydza była nie tylko uprawiana, sprzedawana i spożywana, ale miała też znaczenie duchowe. Końcowym elementem tej książki jest omówienie obecności i wartości kukurydzy w micie, religii i rytuale Indian amerykańskich.

Kukurydza, jak każdy wie, ale większość z nas często zapomina, jest darem dla nas od Indian. We wczesnym okresie kolonizacji nasi przodkowie wzdłuż wybrzeża Atlantyku z radością, a nawet wdzięcznością przyjmowali od nich kukurydzę i uczyli się metod jej uprawy i obchodzenia się z nią. Jednak po zdobyciu pierwszej wiedzy o kukurydzy i jej uprawie od plemion zamieszkujących wybrzeże od Nowej Anglii po Wirginię i Karolinę, amerykański rolnik uznał, że nie ma już nic więcej do nauczenia się od Indian na temat kukurydzy.

Pierwsi biali osadnicy w kraju nad górną Missouri nie zrozumieli, że każdy nowo zasiedlony region ma nowe warunki glebowe i klimatyczne i że najlepszym sposobem na nauczenie się, jak sprostać tym warunkom, jest studiowanie metod miejscowych plemion, które często uprawiały kukurydzę w danym regionie przez dwieście lub trzysta lat. Przez długi czas jedynymi białymi w tym regionie byli handlarze futrami i ich współpracownicy, wolni traperzy oraz agenci Indian. Żaden z tych ludzi nie zajmował się rolnictwem. Handlarze uważali kukurydzę za coś, co można kupić od Indian. Wydaje się, że kukurydza plemion z doliny Missouri była tylko w pewnym stopniu wykorzystywana w pierwszym okresie osadnictwa. Ci z wędrownych pograniczników i pierwszych handlarzy, którzy poślubili indiańskie kobiety i osiedlili się, uprawiali kukurydzę Indian.

Książka ta opisuje metody rolnicze Indian Górnej Missouri, ich sposób zbierania i przechowywania plonów, sposoby przygotowywania kukurydzy do jedzenia, ich tradycje związane z pochodzeniem kukurydzy oraz ich obrzędy związane z tą rośliną. Ponieważ autorzy nie mogli osobiście odwiedzić wszystkich plemion, wiele cennego materiału zostało pominięte – materiału, który z pewnością nadal istnieje (1917 rok), ale który zostanie utracony wraz ze śmiercią starszych Indian, którzy jako jedyni pamiętają o tych sprawach.

(opis wydawcy)

Spis treści:

Podziękowania  /11

Wprowadzenie /13

I. Indianie Górnej Missouri  /23

1. Migracje i wczesna historia /23

2. Wioski z chat krytych ziemią /30

3. Rolnictwo  /38

II. Sadzenie i uprawa /49

1. Prace wiosenne: oczyszczenie i obsadzenie ziemi /49

2. Okopywanie i pielenie  /59

3. Uprawa, plony i wydajność  /62

III. Żniwa /73

1. Powrót z letniego polowania /73

2. Zbiór zielonej kukurydzy  /76

3. Zbiór dojrzałej kukurydzy  /81

4. Przechowywanie plonów  /87

5. Kolby  /93

IV. Kukurydza jako żywność /95

1. Metody przygotowywania kukurydzy  /95

2. Narzędzia  /109

V. Kukurydza jako artykuł handlowy /113

1. Wczesny handel między plemionami  /113

2. Handel z białymi  /128

VI. Święty charakter kukurydzy /132

1. Kukurydza i bizon  /136

2. Mity o pochodzeniu kukurydzy  /139

VII. Obrzędy związane z kukurydzą  /154

1. Organizacja ceremonialna /155

2. Święta kukurydza /162

3. Ceremonie wiosenne, letnie i jesienne /166

4. Różne obrzędy, wierzenia i zwyczaje /179

VIII. Odmiany  /184

Lista odmian /194

Arikarowie /194

Hidatsowie  /195

Mandanowie  /196

Iowa  /198

Omahowie  /198

Oto  /200

Paunisi  /201

Ponkowie /203

Sjuksowie /204

Czipewejowie /207

Winnebagowie  /208

Irokezi  /208

Odmiany z Południowego Zachodu /210

Inne odmiany  /211

Bibliografia /213

Indeks  /216

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie