• Historia podlaskich smaków

Brak towaru
65.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 7.99
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Austria 36
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 0 szt.
ISBN 978-83-64319-00-6
Zostaw telefon

Autor: Andrzej Fiedoruk

Rok wydania: 2016

Ilość stron: 224

Oprawa: twarda

Format: 21,5 cm x 30,0 cm

 

Spis treści:

Wstęp  /3

PIERWSZE STRAWY I POTRAWY. ZBIERACTWO

Kuchnia głowowa  /5

Zbieractwo  /6

  • Żołędzie i bukwina  /7
  • Jarzębina  /7
  • Komosa  /8
  • Rdest  /8
  • Orzech wodny  /8
  • Pałka wodna  /9

Kuchnia głodowa, czasów wojny i nieurodzajów  /10

Od smaku do zdrowia. Ziołolecznictwo  /14

Przyprawy i pierwsi smakosze  /14

  • Sól  /15
  • Pieprz i inne specyfiki  /15

Grzyby  /18

Trawy - dzikie zboża  /21

  • Manna  /21
  • Chwastnica jednostronna  /22
  • Dziki ber  /22
  • Stokłosa żytnia  /22

W kuchni dawnych Słowian wschodnich  /23

W kuchni Słowian?  /23

Ogień. Paleniska. Piece  /23

Naczynia i sprzęty kuchenne  /24

Gotowanie  /26

Smażenie, pieczenie  /27

Pierwsze grille i patelnie  /28

Chleb powszedni i świąteczny  /29

Pierwsze namiastki chleba  /30

Chleby współczesne  /31

Chleb w PRL-u  /35

ŚREDNIOWIECZE. WPŁYW CHRYSTIANIZACJI NA KSZTAŁTOWANIE SIĘ NOWYCH WZORCÓW KULINARNYCH  /37

Posty  /37

Kuchnia prawosławna  /39

Średniowieczne trendy żywieniowe  /44

- Aspekt kulturowy  /44

- Aspekt społeczny  /45

Średniowieczne trendy żywieniowe  /45

Łowiectwo - mięsko z lasów i łąk  /46

- Regale łowieckie  /47

- Myśliwi i ziemiańskie polowania  /48

- Dziczyzna na stół  /49

Mięso hodowlane  /52

- Barokowe mięsa  /52

- Świniobicie  /53

Kolejki, kartki i wieczne problemy, czyli mięso w PRL-u  /54

RENESANS I KUCHNIA SARMACKA  /58

Kuchnia sarmacka, czy staropolska  /59

Jaka jest więc kuchnia sarmacka?  /61

Ryby, rybki i podlaski śledzik  /62

- Chrześcijańska rybka  /62

- I barokowa rybka  /62

- Peerelowska rybka  65

- Komunistyczny karpik Hilarego Minca  /65

- Białostocki śledzik  /66

Alkohol. Miody pitne. Piwo. Wino. No i bimber  /68

- Maliniaki, Miody Królewskie  /68

- Piwo  /72

- Wino  /75

- Okowita i propinacja  /76

- Baczewski i europejska marka  /79

- Peerelowskie trunki  /80

- Nieco pomiarkowania  /81

- Samogon, Bimber, KPN (koniak pędzony nocą)  /82

BAROK. U BRANICKICH. NIEZNANA KSIĄŻKA KUCHARSKA. PIERWSZE UCZTY I BANKIETY  /86

Zmiany. Uprawy rolne, warzywniki, sady  /88

Kuchnia epoki baroki  /89

Anonimowy mistrz kucharski z Podlasia  /89

- Cukier  /92

- Słodkości na kartki  /95

- Zupy  /96

Kuchnia królewska  /100

Kucharze z Podlasia  /103

Zastawa  /16

Kuchnia magnacka u Branickich  /108

- Wielkie uczty i bale  /109

- Stół codzienny i ekspensa kuchenne  /113

Szlachecka kultura kulinarna  /115

- Uczty, bankiety i bankieciki  /115

- Zabawy  /118

ZABORY. KUCHNIA RZECZYPOSPOLITEJ WIELU NARODÓW  /119

Rolnictwo  /120

Ziemniaki  /121

Ziemniak w kuchni  /122

Dywersant stonka i socjalistyczne kartofle  /123

Ostatni romantycy i pierwsi pozytywiści w kuchni  /125

- Kuchnia arystokracji  /127

- Kuchnia szlachecka  /128

- Kuchnia średniozamożnej szlachty  /131

- Dzieci za stołem  /132

- Kuchnia szlachty zaściankowej  /133

- Kuchnia chłopska  /134

- Kuchnia chłopsko-robotnicza  /138

- Kuchnia mieszczańsko-inteligencka  /139

Spiżarnie, lodownie - czyli jak dawniej konserwowano i przetwarzano żywność  /140

- Mięso  /140

- Wędliny, kindziuki, kumpiaki  /141

- Słoniny, sadła, smalce  /145

- Konserwy mięsne. Weki  /146

- Suszenie  /147

- Mrożenie - schładzanie  /148

- Kwaszenie  /150

- Przetwórstwo  /153

- Lodownie, świronie, spiżarnie, komory  /155

- Domowe zapady w PRL-u  /

- Napoje  /157

- Powojenne oranżady i lemoniady  /158

Nabiał. Sery  /160

- Sielski, wiejski, powojenny Białystok. Nabiał  /161

OKRES MIĘDZYWOJENNY  /163

Karczmy, restauracje, kawiarnie. Ritz i buzna  /164

- Karczmy  /164

- Ritz  /170

- Uspołeczniona gastronomia  /175

PODLASKI TYGIEL KULINARNY  /182

Kuchnia litewska  /183

- Dwie kultury - dwie kuchnie  /183

Kuchnia białoruska  /187

Kuchnia żydowska  /191

Kuchnia tatarska  /195

- Profesje i obyczaje tatarskie  /196

Kuchnia Kurpi i Mazowsza  /201

- Kurp - bartnik, myśliwy, rybak  /201

- Kurp - rolnik  /202

- Kuchnia kurpiowska  /202

- Kuchnia kurpiowska zapomniany skarb!!!  /207

Gościnność - ikoną Podlasia  /209

PODLASKA KUCHNIA REGIONALNA, MRZONKI I RZECZYWISTOŚĆ  /213

Kuchnia Podlaska? Gdzie jej szukać?  /213

INFORMATOR  /214

Bibliografia  /216

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie