- Kategorie
-
Działalność gospodarcza książąt Czartoryskich w księstwie klewańskim w latach 1701-1741
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-7467-183-5 |
EAN |
Zostaw telefon |
Działalność gospodarcza książąt Czartoryskich w księstwie klewańskim w latach 1701-1741
Autor: Andrzej Michalski
Wydawca: Akademia Pomorska
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 247
Oprawa:
Format: cm x cm
Książka jest kolejną w ostatnich latach publikacją z zakresu historii gospodarstwa wiejskiego w okresie staropolskim . Poza wstępem i zakończeniem, książka zawiera siedem rozdziałów, streszczenie w języku angielskim oraz bibliografię. Narrację ubogacono licznymi tabelami oraz rycinami, nie załączając jednak ich wykazu, ale zachowując ich odrębną numerację. W tekście znajdują się również dwie mapy (s. 12–13). Podstawę źródłową książki stanowią rękopisy zgromadzone w Bibliotece Czartoryskich w Krakowie oraz fragmenty archiwaliów z Archiwum Głównego Akt Dawnych w Warszawie.
Spis treści:
Wstęp.
I. Charakterystyka księstwa klewańskiego.
1. Położenie dóbr - charakterystyka fizjograficzna.
1.1. Gleby.
1.2. Klimat.
2. Historia księstwa i jego właścicieli.
3. Podział administracyjny.
4. Stan zaludnienia.
II. Organizacja księstwa klewańskiego.
1. Administracja księstwa i jej uposażenie.
1.1. Administracja folwarczna i jej uposażenie.
2. Organizacja pracy.
3. Kategorie ludności poddanej i jej powinności.
3.1. Kategorie ludności wiejskiej.
3.2. Powinności ludności wiejskiej.
3.3. Kategorie ludności miejskiej.
3.4. Powinności ludności miejskiej.
III. Produkcja roślinna.
1. Produkcja zbożowa.
1.1. Przygotowanie roli pod uprawę.
1.2. Siewy.
1.3. Żniwa.
1.4. Plony.
1.5. Przechowywanie zboża.
2. Ogrody.
3. Sady.
4. Łąki.
IV. Produkcja zwierzęca.
1. Stan budynków inwentarskich.
2. Poziom techniczny hodowli.
3. Hodowla bydła.
3.1. Struktura i wielkość hodowli.
4. Hodowla trzody chlewnej.
4.1. Struktura i wielkość hodowli.
5. Hodowla owiec.
5.1. Struktura i wielkość hodowli.
6. Hodowla drobiu 134
6.1. Struktura i wielkość hodowli 136
V. Gospodarka leśna, rybna i pszczelarstwo.
1. Gospodarka leśna.
1.1. Organizacja zarządzania i służba leśna.
1.2. Eksploatacja.
2. Bartnictwo.
3. Gospodarka rybna.
3.1. Hodowla stawowa.
3.2. Hodowane gatunki - zarybianie.
3.3. Spust stawu.
4. Pszczelarstwo.
4.1. Zarząd nad pszczelarstwem.
4.2. Liczba pasiek i uli.
4.3. Wybieranie oraz sprzedaż miodu i wosku.
VI. Przemysł dworski.
1. Gorzelnie.
2. Browary i sycenie miodu.
3. Karczmy.
4. Młyny i folusze.
5. Cegielnie i wapielnie.
VII. Stosunki rynkowe.
1. Wymiana handlowa z Gdańskiem.
1.1. Organizacja spławu.
1.2. Eksport produktów do Gdańska.
1.3. Import towarów z Gdańska.
1.4. Koszty spławu.
2. Kontakty handlowe różne.
3. Handel w obrębie księstwa.
4. Dochody i wydatki (wielkość i struktura).
Zakończenie
Summary.
Bibliografia.