• Działalność gospodarcza książąt Czartoryskich w księstwie klewańskim w latach 1701-1741

Symbol: 6589132070
Brak towaru
34.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24h
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 6.5
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 0 szt.
ISBN 978-83-7467-183-5
Zostaw telefon

Działalność gospodarcza książąt Czartoryskich w księstwie klewańskim w latach 1701-1741

 

 

Autor: Andrzej Michalski

Wydawca: Akademia Pomorska

Rok wydania: 2012 

Ilość stron: 247  

Oprawa:

Format: cm x cm

 

Książka jest kolejną w ostatnich latach publikacją z zakresu historii gospodarstwa wiejskiego w  okresie staropolskim . Poza wstępem i zakończeniem, książka zawiera siedem rozdziałów, streszczenie w języku angielskim oraz bibliografię. Narrację ubogacono licznymi tabelami oraz rycinami, nie załączając jednak ich wykazu, ale zachowując ich odrębną numerację. W tekście znajdują się również dwie mapy (s. 12–13). Podstawę źródłową książki stanowią rękopisy zgromadzone w  Bibliotece Czartoryskich w  Krakowie oraz fragmenty archiwaliów z  Archiwum Głównego Akt Dawnych w Warszawie.

 

Spis treści:

Wstęp.

I. Charakterystyka księstwa klewańskiego.
1. Położenie dóbr - charakterystyka fizjograficzna. 
1.1. Gleby. 
1.2. Klimat.
2. Historia księstwa i jego właścicieli.
3. Podział administracyjny.
4. Stan zaludnienia.


II. Organizacja księstwa klewańskiego.
1. Administracja księstwa i jej uposażenie.
1.1. Administracja folwarczna i jej uposażenie.
2. Organizacja pracy.
3. Kategorie ludności poddanej i jej powinności.
3.1. Kategorie ludności wiejskiej.
3.2. Powinności ludności wiejskiej.
3.3. Kategorie ludności miejskiej.
3.4. Powinności ludności miejskiej.

III. Produkcja roślinna.
1. Produkcja zbożowa.
1.1. Przygotowanie roli pod uprawę.
1.2. Siewy.
1.3. Żniwa.
1.4. Plony.
1.5. Przechowywanie zboża.
2. Ogrody.
3. Sady.
4. Łąki.


IV. Produkcja zwierzęca. 
1. Stan budynków inwentarskich.
2. Poziom techniczny hodowli.
3. Hodowla bydła.
3.1. Struktura i wielkość hodowli.
4. Hodowla trzody chlewnej.
4.1. Struktura i wielkość hodowli.
5. Hodowla owiec.

5.1. Struktura i wielkość hodowli.
6. Hodowla drobiu 134
6.1. Struktura i wielkość hodowli 136

 

V. Gospodarka leśna, rybna i pszczelarstwo.
1. Gospodarka leśna.
1.1. Organizacja zarządzania i służba leśna.
1.2. Eksploatacja.
2. Bartnictwo.
3. Gospodarka rybna.
3.1. Hodowla stawowa.
3.2. Hodowane gatunki - zarybianie.
3.3. Spust stawu.
4. Pszczelarstwo.
4.1. Zarząd nad pszczelarstwem.
4.2. Liczba pasiek i uli.
4.3. Wybieranie oraz sprzedaż miodu i wosku.
 

VI. Przemysł dworski.
1. Gorzelnie. 
2. Browary i sycenie miodu. 
3. Karczmy. 
4. Młyny i folusze. 
5. Cegielnie i wapielnie.

VII. Stosunki rynkowe.
1. Wymiana handlowa z Gdańskiem.
1.1. Organizacja spławu.
1.2. Eksport produktów do Gdańska.
1.3. Import towarów z Gdańska.
1.4. Koszty spławu.
2. Kontakty handlowe różne.
3. Handel w obrębie księstwa.
4. Dochody i wydatki (wielkość i struktura).

Zakończenie
Summary.
Bibliografia.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie