• Chmiel jego uprawa i użycie

Symbol: 14734
44.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 7.99
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Austria 36
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 1 szt.
ISBN 9788378676287
Zostaw telefon

Autor: K. Fruwirth

Rok wydania: oryginał - 1895, reprint - 2015

Liczba stron: 210

Okładka: twarda

Format: 17,00 cm x 24,00 cm

Seria: Ogród przodków

 

W naszej ofercie literatury gorzelniczej znajduje się kilka tytułów poświęconych warzeniu piwa.  Jednym z jego głównych składników jest chmiel. W Polsce zaczął być używany jako przyprawa do brzeczki bardzo wcześnie, o wiele wcześniej, niż w wielu innych częściach Europy, stąd też polski napój zyskiwał uznanie i sławę na świecie.  Mało kto wie, że wielkim smakoszem piwa był król Bolesław Chrobry, który podejmował swoich gości kuflem złocistego napoju. Jan Długosz wspomina, że uprawa winnej latorośli nie była w Polsce znana, stąd powszechne na zachodzie kontynentu wino, zastępował u nas napój  z pszenicy, chmielu i wody.

Chmiel, choć występuje w całej Polsce jako roślina dziko rosnąca, jest jednak wymagający w uprawie, toteż doświadczeniom nad jego hodowlą poświęcano wiele uwagi. Poza tym roślina znajdowała szerokie zastosowanie w lecznictwie, a obecnie także w kosmetyce, dzięki naturalnym składnikom zapobiegającym starzeniu się komórek.Zaszyte w poduszce suszone szyszki chmielowe pomagają zasnąć, napar działa uspokajająco, chmiel wzmaga apetyt, a także działa bakteriobójczo.

Przedstawiamy Państwu reprint książki autorstwa Kartla Fruwirth’a poświęconej uprawie tej niezwykłej rośliny. Książka podzielona jest na trzy części. Pierwsza poświęcona jest ogólnemu opisowi roślin, podziałowi na odmiany, a także najczęstszym chorobom i szkodnikom atakującym pędy. Druga część traktuje o uprawie – od sposobu i momentu założenia chmielnika, przez wybór sadzonek, cięcie, nawożenie, szpalerowanie, na suszeniu kończąc. Trzecia zaś opisuje przygotowanie do sprzedaży i zawiera szereg wskazówek dotyczących oceny towaru, a także ówcześnie otrzymywanym efektom uprawy. Opisy we wszystkich rozdziałach podparte są ilustracjami.

Reprint został oprawiony w okładkę z grubej, surowej tektury z grzbietem wykonanym z fakturowanego, zadrukowanego na biało papieru. Posiada ozdobne kapitałki i wstążeczkę czytelniczą. Elegancji dodają mu zadrukowane wyklejki.

(opis wydawcy)

Spis treści:

I. Budowa i życie roślin chmielu   /5

Tworzenie się odmian chmielu  /12

Pojedyncze czynniki wzrostu pod względem ich wpływu na roślinę chmielu   /21

Zakłócenia w życiu rośliny chmielu. Stany chorobliwe wywołane przez wpływ czynników wegetacyi   /30

Roślinne pasożyty chmielu  /35

Nieprzyjaciele chmielu w świecie zwierzęcym   /37

II. Uprawa chmielu  /43

A. Zakładanie chmielnika. Wybór okolicy i miejsca na chmielnik 

Sposoby rozmnażania chmielu  /48

Wybór sadzonek   /50

Drenowanie  /57

Uprawa gruntu   /60

Wytyczne chmielnika  /63

Sadzenie sadzonek  /68

Obchodzenie się z plantacyją w pierwszym roku   /71

B. Coroczne roboty w chmielniku   /72

Uwagi ogólne 

Uprawa chmielnika na zimę  /73

Uprawa chmielnika na wiosnę i przez lato  /77

Motykowanie 

Obsypywanie i obredlanie  /78

Roboty podczas wzrostu roślin chmielowych   /82

Obcinanie na zimę i ograniczenie ilości pędów   /82

Obcinanie w lecie (ogławianie i uszczykiwanie)  /92

Nawożenie  /95

Puszczenie chmielin na podpory   /107

Uwagi ogólne  

Prowadzenie chmielu na tykach   /108

Przejście od tyk do szpalerów  /114

Szpalery   /115

Uwagi ogólne

Wysokie szpalery   /120

Niskie szpalery   /122

System "kozłowy" Wirth'a   /123

System Heijak'a  /128

System Hermann'a   /131

Suszenie chmielu   /141

Sprzęt   /150

Zapobieganie chorobom i szkodnikom chmielu  /153

Uprawa międzyrzędowa i zmianowanie  /157

III. Chmiel jako przedmiot handlu   /161

Sposób użycia produktów rośliny chmielu

Własności chemiczne szyszki chmielowej  /163

Wytworzenie targowego towaru przez producenta  /169

Przygotowanie targowego towaru przez handlującego  /171

Przechowanie chmielu   /172

Ocenianie chmielu   /178

Handel chmielem   /187

Koszta produkcyi i ceny chmielu  /192

Stosunki produkcyi i jej poparcie  /199

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie