• Bartnictwo i pszczelarstwo na Górnym Śląsku od XVIII do XX wieku

Symbol: 14743
44.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 7.99
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Austria 36
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 2 szt.
ISBN 8391664643
Zostaw telefon

Autor: Ludwik Dubiel

Rok wydania: 2003

Liczba stron: 159

Okładka: miękka

Format: 16,5 cm x 23,5 cm

Uwagi - okładka z lekkimi zatarciami

 

Jest to jedyne tego typu opracowanie zarówno w śląskiej jak i polskiej literaturze. Szczegółowo omawia zagadnienia związane z historią i rozwojem bartnictwa i pszczelarstwa, a także sprawy odnoszące się do hodowli pszczół i ich produkcji. Opisuje budowę i techniki zdobienia uli na przestrzeni wieków XVIII-XX. Porusza problematykę związaną z hodowcami i grupami zawodowymi bartników i pszczelarzy a także tok pracy pszczelarza w barci i w pasiece. Przedstawia techniczne aspekty tradycyjnej hodowli pszczół : barcie, ule, narzędzia i przyrządy bartne i pszczelarskie oraz tok pracy pszczelarza w barci i w pasiece i formy użytkowania miodu i wosku. Autor wykorzystuje bogaty materiał źródłowy – niemieckie XIX-wieczne publikacje i archiwalia oraz własne obserwacje i badania terenowe. Sięga również do wiedzy i magii pszczelarskiej oraz literatury ludowej.

Streszczenia w j.angielskim i niemieckim.

(opis wydawcy)

Spis treści:

Słowo od wydawcy   /5

Przedmowa   /6

Uwagi wstępne  /9

Rozdział I. Hodowla pszczół na Górnym Śląsku w perspektywie historycznej  

1. Okres rozwoju tradycyjnej gospodarki (do połowy XIX wieku)   /19

2. Okres rozwoju nowoczesnej gospodarki (od połowy XIX wieku do czasów współczesnych)   /35

Rozdział II. Grupy zawodowe bartników, pszczelarzy   /46

Rozdział III. Techniczne elementy tradycyjnej hodowli pszczół:

1. Barcie   /62

2. Ule  /63

A. Ule kłodowe  /64

B. Ule plecione ze słomy  /74

C. Ule skrzynkowe   /78

D. Usytuowanie uli w pasiece   /80

E. Zdobnictwo uli   /81

3. Narzędzia oraz przyrządy bartne i pszczelarskie  /87

4. Tok pracy pszczelarza w barci i pasiece   /100

Rozdział IV. Formy użytkowania miodu i wosku   /109

1. Stan produkcji miodu i wosku   /109

2. Użytkowania miodu do potraw   /111

3. Użytkowanie miodu w lecznictwie ludowym  /112

4. Użytkowanie wosku do celów technicznych i w lecznictwie ludowym   /114

Rozdział V. Wiedza i magia pszczelarska   /117

1. Wiedza o pszczołach i ich środowisku florystycznym   /117

2. Magia pszczelarska  /119

Rozdział VI. Autorytet pszczół w społeczności wiejskiej  /131

Rozdział VII. Tematyka pszczelarska w tradycyjnej literaturze ludowej  /134

Podsumowanie  /140

Spis ilustracji   /139

Bibliografia   /146

Vowort von prof. Dr. hab. Barbara Bazielich  /153

Preface by prof. Barbara Bazielich   /157


Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie